BARDEJOV: V kúpeľoch odštartuje 58. ročník Medzinárodného hudobného leta

24.06.2012 Bardejov

Bardejov 24. júna (TASR) - V Bardejovských kúpeľoch v pondelok 25. júna slávnostne otvoria 58. ročník Medzinárodného hudobného leta, ktorý potrvá až do 30. augusta. Celkovo tu odznie 11 koncertov slovenských, českých, poľských a nemeckých interpretov. V rámci nich aj tri koncerty z tvorby bardejovského rodáka Bélu Kélera, venované 130. výročiu úmrtia skladateľa. TASR o tom informovala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

"Medzinárodné hudobné leto sa začne slávnostnými fanfárami z balkóna hotela Astória, ktoré ohlásia začiatok tejto najvýznamnejšej kultúrnej udalosti roka v Bardejovských kúpeľoch. Otvárací koncert festivalu prednesie SALÓNNY ORCHESTER CASSOVIA. Všetky koncerty sa budú konať o 19.30 h v spoločenskej sále hotela Astória, s kapacitou 90 miest. V tomto roku sa môžu návštevníci tešiť na 9. ročník Bardejovských Kúpeľných dní, Alžbetínsky deň na počesť cisárovnej Sissi a tradičné výstavy kvetov. Na jeseň návštevníkov poteší premiérové Vinobranie, na ktorom sa predstavia predovšetkým vinári z Tokajskej oblasti," vymenúva Šatanková.

Dodala, že spolu s medzinárodným hudobným letom začínajú aj mimoriadne obľúbené pravidelné kolonádne koncerty klasickej hudby. Tie sa konajú denne, okrem pondelka, od 11.h do 12.h a od 16.h do 18.h. Sezóna kolonádnych koncertov sa začína 26. júna a potrvá do 2. septembra 2012. Najprv bude hrať salónny orchester CASSOVIA, od 31. júla salónny orchester Prešov. Okrem toho, Bardejovské kúpele ponúkajú každodenne tanečné zábavy na troch miestach, a to so živou muzikou.

Tohtoročná kúpeľná sezóna v Bardejovských kúpeľoch odštartovala 8. júna 2012. Bardejovské kúpele vlani navštívilo viac ako 17.000 ľudí. Priemerná dĺžka liečebného pobytu bola 13,6 dňa. Väčšina návštevníkov bola zo Slovenska, nasledovali klienti z Českej republiky, Ruska, Ukrajiny, Bieloruska, Poľska, Nemecka, Rakúska a iných krajín. Bardejovské kúpele patria k trom najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok k najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sú jedny z najstarších kúpeľov s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sissi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku.
 

Vyberte región